pátek 15. března 2013

Jarní "nemrznoucí" kytice

Dlouho jsme se Štěpánkem nic nevyráběli. Většinou jsme teď v poslední době pracovali s modelínou nebo se učil vymalovávat (konečně vzal zase na milost pastelky). Anebo jsme využívali prvních teplých dnů a byli jsme venku.

Zimní výzdoba už je dávno uklizená, jarní jsme kvůli blížícímu se stěhování jen odbyli papírovými květinami v okně (jsou v tomto článku) a v budoucím domečku se ještě hodně práší, takže tam jsme výzdobu zatím dělat nechtěli. Jenže - zima ještě trochu z posledních sil vystrkuje drápky, tak chceme přivolat jaro. Navíc se blíží Velikonoce a loňská výzdoba je v bůhví které krabici nastěhovaná na půdě. Tak jsme aspoň na okno v novém domečku dali květináč s jarními květinami z minulého roku a čekáme, jestli se některá probere i letos. Ale okna na východ jsou zároveň okny do zahrady, tak jsme chtěli udělat i nějakou z ulice viditelnou ozdobu. Rozhodli jsme se pro kytici květů z barevných lepících pásek - ta nám v případě nočních mrazů neuhyne, v těchto dnech jí hrozí maximálně odfouknutí severákem.



Původní nápad je z Kouzelné školky, ale poněkud jsme si ho poupravili. Potřeba jsou jen lepící pásky, špejle a nůžky.

Jak si pozorný čtenář možná všimne, na stolku je mezi lepícími páskami černá, která pak ve finální kytici není . To je proto, že jsme všechny tyto lepící pásky dnes "znárodnili" ve strejdíkově skříni. Já jsem na stolek nachystala jen ty, které jsme chtěli použít a mezitím, co jsem šla pro špejle a nůžky, tak tam Štěpis propašoval i tu černou a já jsem si toho všimla až teď :o)




Postup je jednoduchý: z barevné pásky ustřihneme libovolnou délku (my jsme střihali cca metr) a pásku pak zašmodrcháme do zmačkance (vskutku odborný popis, co?). Nám se po dvou nezdařených pokusech (moc nahusto namačkané) osvědčilo páskou mávat a třepat tak dlouho, dokud se nezamotá sama. -tohle je fáze, která je ideální pro děti prckova formátu- Pak jsme jen ručně poupravili tvar a připevnili na špejli.
Vzhledem k tomu, že jednotlivé květy pořád lepí, doporučuji při odkládání do vázy rovnou uspořádávat do finální podoby.




Kytici máme v plánu umístit do vlastnoručně vyrobené vázy ze zavařovačky (aby nám jí nebylo líto, kdyby ji vítr venku zfouknul a rozbila se).

Žádné komentáře:

Okomentovat